W ramach realizacji projektu będziemy podejmować różnorodne aktywności promujące zdrowe nawyki żywieniowe. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę spożywania zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.
Cele projektu
- promowanie zdrowych nawyków żywieniowych;
- zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa;
- stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków;
- oswajanie z wyglądem warzyw i zapoznanie z ich wartościami odżywczymi;
- wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i robienia prostych potraw według przepisów kulinarnych
W każdym miesiącu wspólnie odkryjemy nowego warzywnego bohatera, który zaproponuje warzywne wyzwania.
We wrześniu zrealizowaliśmy pierwsze zadanie z ziemniakiem Ziemowitem. Dowiedzieliśmy się, jak rośnie ziemniak, jakie potrawy możemy z niego przygotować, przeliczaliśmy ziemniaki, porównywaliśmy ich wielkości. Na zakończenie wykonaliśmy pracę plastyczną – jesienne stempelki.



Październik
W październiku zrealizowaliśmy kapuściane zadanie. Dowiedzieliśmy się jak wygląda kapusta oraz co można smacznego z niej przyrządzić. Poznaliśmy także kuzynów kapusty oraz porównywaliśmy ich wielkości, przeliczaliśmy brukselki, tworzyliśmy zbiory.


W listopadzie i grudniu poznaliśmy kolejne warzywa tj. czosnek i cebulę. Za oknem smutno, zimno i deszczowo, a my wspólnie przyrządziliśmy sok z cebuli i czosnku. Dowiedzieliśmy się również, że nasi bohaterowie są naturalnymi antybiotykami i pomogą nam zwalczyć wiursy i wzmocnoć organizm.