Bez-tytulu1

Witaminki

W ramach realizacji projektu będziemy podejmować różnorodne aktywności promujące zdrowe nawyki żywieniowe. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę spożywania zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.

Cele projektu

  • promowanie zdrowych nawyków żywieniowych;
  • zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa;
  • stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków;
  • oswajanie z wyglądem warzyw i zapoznanie z ich wartościami odżywczymi;
  • wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i robienia prostych potraw według przepisów kulinarnych

W każdym miesiącu wspólnie odkryjemy nowego warzywnego bohatera, który zaproponuje warzywne wyzwania.

We wrześniu zrealizowaliśmy pierwsze zadanie z ziemniakiem Ziemowitem. Dowiedzieliśmy się, jak rośnie ziemniak, jakie potrawy możemy z niego przygotować, przeliczaliśmy ziemniaki, porównywaliśmy ich wielkości. Na zakończenie wykonaliśmy pracę plastyczną – jesienne stempelki.

Październik

W październiku zrealizowaliśmy kapuściane zadanie. Dowiedzieliśmy się jak wygląda kapusta oraz co można smacznego z niej przyrządzić. Poznaliśmy także kuzynów kapusty oraz porównywaliśmy ich wielkości, przeliczaliśmy brukselki, tworzyliśmy zbiory.

W listopadzie i grudniu poznaliśmy kolejne warzywa tj. czosnek i cebulę. Za oknem smutno, zimno i deszczowo, a my wspólnie przyrządziliśmy sok z cebuli i czosnku. Dowiedzieliśmy się również, że nasi bohaterowie są naturalnymi antybiotykami i pomogą nam zwalczyć wiursy i wzmocnoć organizm.

Możliwość komentowania została wyłączona.